Sabies que si vas adquirir algun cotxe entre 2006 i 2013 molt probablement pots reclamar entre el 10% i el 15% del preu que vas pagar per ell?

Sabies que si vas adquirir algun cotxe entre 2006 i 2013 molt probablement pots reclamar entre el 10% i el 15% del preu que vas pagar per ell?

Per què? Què és el Càrtel dels Cotxes?
El “càrtel del cotxe”, va ser un grup empresarial format per aproximadament 25 fabricants d’automòbils, que va operar a Espanya entre febrer de 2006 i juliol de 2013. Aquest grup empresarial va compartir informació confidencial per a controlar el mercat de la distribució i venda de vehicles, aplicant al preu de venda d’aquests, un SOBRECOST addicional, donant lloc al fet que, el passat 2015, i arran de la informació oferta per part d’un dels seus membres, la CNMC (comissió Nacional de Mercats i Competència) els imposés una sanció d’aproximadament 170 milions d’Euros.
En aquest sentit, el Tribunal Suprem està ratificant, actualment, les multes que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va imposar en 2015 a les marques de cotxes integrants del càrtel, donant la possibilitat als adquirents d’aquestes marques de vehicles, d’interposar una reclamació d’indemnització pel sobrecost que en el seu moment van pagar pels seus vehicles, més els interessos legals des del moment del pagament.

Quines marques estan implicades?
La majoria de les marques, representatives de més del 90% de la quota de mercat i que aproximadament suposen 10.000.000 de vehicles afectats. Els fabricants implicats són els següents:
Alfa Romeo, Audi, BMW, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Dodge, Fiat, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Jeep, Kia, Lancia, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes Benz, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Saab, Seat, Skoda, Volkswagen, Toyota, Volvo, Dacia, Mini, Smart.

Com pot reclamar? Que documentació necessita?

En primer lloc, i per a determinar l’import a reclamar, serà necessària la valoració d’un perit que estudiï el seu cas concret i calculi, el grau d’afectació del seu vehicle en el càrtel. De totes maneres, podem avançar-li que, en la majoria dels casos, ens trobem davant reclamacions d’entre el 10 i el 15% del valor d’adquisició del vehicle. Això vol dir que, per exemple, si el teu vehicle et va costar 25.000 €, probablement vostè pagament entre 2.500 i 3.750 € de més per ell.
A part de l’anterior, per a iniciar la reclamació i demanar la indemnització que li correspongui necessitarem la següent documentació:

  • Contracte d’adquisició del vehicle amb el concessionari/distribuïdora (lísing, rènting, compra-venda)
  • Factura d’adquisició del vehicle (si es va comprar) o justificant de pagament (transferència bancària) o pòlissa subscrita amb l’entitat financera en cas de lísing o contracte de rènting.
  • Fitxa tècnica del vehicle o Permís de circulació del vehicle.

Quin és el termini per a reclamar?
El termini per a reclamar és d’un any des que es va confirmar pel Tribunal Suprem la sanció imposada per la CNMV.

Contacti amb el despatx i ens encarregarem de cursar la reclamació judicial i defensar els seus interessos.

Processen un funcionari de la presó de Ponent per abusos sexuals a un pres

Processen un funcionari de la presó de Ponent per abusos sexuals a un pres

És cap de mòdul i hauria comès els delictes durant dos anys a canvi de regals

 El jutjat d’instrucció número 2 de Lleida ha processat un funcionari del Centre Penitenciar Ponent, J.M.J.A., per delictes continuats d’abusos sexuals i abús d’autoritat durant dos anys sobre un intern de la presó, segons ha pogut saber aquest diari. El cas va ser denunciat l’octubre del 1018 i la jutge d’instrucció afirma ara que “de proves practicades i, especialment de la declaració dels denunciats, així com dels testimonis, els informes que obren en les actuacions […] així com de la declaració d’investigat, es desprèn l’existència d’indicis racionals de criminalitat que permeten, amb la provisionalitat del moment processal en el qual ens trobem imputar J.M.J.A”. En aquest sentit, afirma que el processat “va abusar sexualment de forma continuada de l’intern abusant de la situació de superioritat derivada del fet que era cap de la unitat de mòdul, on el denunciat estava intern”. La víctima, representada per l’advocat Enric Rubio, va ingressar al centre l’any 2014. Després de denunciar els abusos, va ser traslladat a la presó de Lledoners per evitar represàlies. D’aquesta manera, segons la interlocutòria, la primera ocasió va ser quan un dia l’investigat va fer “un petó i una abraçada” al reclús després de deixar-li trucar per telèfon a la seva novia.
L’intern va canviar de mòdul i es va produir una trobada casual en la qual l’investigat li va proposar se traslladat al seu. En una ocasió “es va abalançar sobre ell” però l’intern li va dir que no era gai, a la qual cosa l’investigat li va dir “que poc aprecies el teu benestar al centre” per, a continuació, demanar-li que li ensenyés el penis, a la qual cosa el denunciat va acabar accedint, realitzant-li tocaments d’investigat i agafant-li la mà perquè el masturbés”, segons consta a la interlocutòria.

Durant dos anys
A partir d’aleshores, l’investigat va començar a acudir al mòdul en què estava el reclús per proporcionar trobades per als suposats abusos sexuals. Posteriorment, el denunciat va ser traslladat al mòdul del qual era responsabilitat de l’investigat, “i el va obligar a fer-li una fel·lació” i altres tocaments. “A canvi de tot això, l’investigat introduïa al centre regals que li donava, li deixava fer trucades fins i tot amb el seu propi telèfon i inclús li feia fotografies que despès enviava a la seva mare perquè sabés que el denunciant es trobava bé”. Segons el jutge d’instrucció. L’intern va denunciar els fets d’octubre de 2018. El centre va incoar un expedient disciplinari a l’avui investigat.

Expedient
Per tot plegat, la jutge, determina que “es presenten indicis que J.M.J.A és l’autor d’un delicte continuïtat d’abusos sexuals i un delicte d’abusos en l’exercici de les seues funcions”.
A més, el jutjat demana que l’acusat presenti una fiança de 30.000 euros amb la finalitat d’assegurar el rescabalament de la víctima. Quan la investigació va sortir a la llum, el servei d’Inspecció de Justícia va suspendre el funcionar d’ocupació i sou durant sis mesos i té obert un expedient disciplinari, que ha quedat suspès a l’espera que es dicti una resolució judicial.

“Pot portar reclusió i inhabilitació per més de deu anys”
Enric Rubio, advocat del denunciat, va afirmar que “som davant de la presumpta comissió de dos delictes molt greus que poden arribar a porta penes de presó i d’inhabilitació absoluta superiors als deu anys”.  A més a més, va recordar en aquests sentit que “un funcionari està cridat a mantenir l’ordre i vetllar també pel benestar dels presos. No oblidem que una persona privada de llibertat, amb independència del que l’hagi portat a la presó, es troba aïllada i, per tant, presenta un estat d’especial vulnerabilitat”.

Per tot plegat, “en cap cas un funcionari d’una presó es pot valer de la situació de superioritat que deriva del seu estatus com a autoritat”.

Cinc judicis en dos mesos per delictes contra la llibertat sexual a Lleida
L’Audiència de Lleida ha celebrat o ha assenyalat fins a cinc vistes per delictes sexuals des de el mes de setembre, quan va començar el curs judicial. A començaments de setembre, es va jutjar un veí  de la Noguera acusat d’abusar sexualment de la neta d’una amiga. En aquest cas, l’home, que s’enfrontava fins a nou anys de presó, va ser absolt per la falta de proves i les contradiccions de la denunciant. El tribunal de Lleida també ha acollit el judici contra un veí de la Seu d’Urgell que s’enfronta a una petició de gairebé vint-i-vuit anys de presó per haver contactat amb menors per internet per obtenir-ne imatges i abusar sexualment d’un d’ells. Encara no hi ha sentència. En canvi, es va suspendre la vista contra un veí de la Torre de la Caparrella, al Pallars Jussà, que al desembre complirà noranta quatre anys, acusat d’abusar sexualment d’una menor de vuit per analitzar si l’acusat està capacitat per declarar a causa d’abusar de la seua cunyada discapacitada. La víctima va declarar que l’obligava a tenir relacions i viure vídeos sexuals. La sentència està pendent. Finalment, s’ha jutjat un individuo acusat de pegar i violar a la seua parella a Tremp. La vista no ha finalitzat i continuarà el mes de novembre amb la declaració de la denunciant que es va absentar el dia del judici. A tot això, s’hi ha de sumar els quatre empresonats de Rosselló acusats de violar una menor discapacitada. Els quatre homes compartien un pis en aquesta localitat del Segrià. El jutjat que investiga el cas va ratificar la setmana passada la presó preventiva per a tots ells. Davant del jutge, es van negar declarar.

 

Absolt d’abusos a la neboda d’una amiga a Balaguer

Absolt d’abusos a la neboda d’una amiga a Balaguer

L’acusat s’enfrontava a nou anys de presó
L’Audiència de Lleida ha absolt a un home de 80 anys acusat d’abusar d’una nena de 10 anys a Balaguer. El tribunal afirma que “no ha aconseguit aconseguir la convicció necessària per emetre un pronunciament condemnatori, estimant que la declaració de la menor resulta clarament insuficient” perquè ha incorregut “en contradiccions i ambigüitats” i posteriorment va variar “substancialment el seu relat”. A més a més, determina que cap de les proves practicades en el judici, com la declaració dels testimonis, corroboren la denúncia de la menor.

L’acusat, que va negar els fets i estava defensat per l’advocat Enric Rubio, es va enfrontar a una condemna de fins a nou anys de presó, que era el que va sol·licitar l’advocat de la Generalitat per un delicte continuat d’agressió sexual a una menor de 16 anys. Per la seva part, la Fiscalia i l’acusació particular van sol·licitar una condemna de vuit anys i mig de presó.

En el judici, celebrat el passat 15 de setembre, la menor va explicar que els suposats abusos van ser “tocaments”, i que va exagerar el seu relat obligat per la seva padrina. “Aprofitava quan ens quedàvem sols per tocar-me i va intentar donar-me una bufetada”, va explicar. Els psicòlegs van avalar la credibilitat de la declaració. En aquest sentit, el tribunal, recorda que la nena “va admetre en l’acte de judici que s’havia inventat fets en la seva primera declaració”, que és en la que es van basar els psicòlegs. Per tot això, l’Audiència va abolir l’acusat per falta de proves.

A judici l’exmonitor del Gili i Gaya per enviar fotos eròtiques a dos alumnes de 15 i 16 anys

A judici l’exmonitor del Gili i Gaya per enviar fotos eròtiques a dos alumnes de 15 i 16 anys

Podria acceptar avui un any de presó per delictes contra la llibertat sexual després de reconèixer els fets

El jutjat penal 1 de Lleida acollirà avui una visita oral de conformitat contra l’exbibliotecari de l’institut Samuel Gili i Gaya acusat d’enviar fotos eròtiques a dos alumnes de 15 i 16 anys. La Fiscalia ha acceptat rebaixar la petició inicial de condemna de tres anys a un si l’acusat admet els fets per dos delictes contra la llibertat sexual. A més, també se li imposaria un any de llibertat vigilada. Si finalment accepta la conformitat l’exmonitor, J.M.M.C, de 41 anys, serà condemnat per un delicte sexual recollit a l’article 183bis del Codi Penal, que contempla penes de presó de sis mesos a dos anys per aquelles persones que, amb finalitat sexuals, facin partícips o facin presenciar a menors de 16 anys actes de caràcter sexual. El pacte de la Fiscalia inclou un mínim de sis mesos de presó per cadascuna de les víctimes.

L’acusat estava contractat per l’AMPA del centre, que exerceix l’acusació particular, i feia dotze anys que treballava a l’institut com a monitor quan va ser detingut en 2018 pels Mossos d’Esquadra després que diverses alumnes denunciessin haver estat víctimes d’assajament, com va destapar el SEGRE. Segons la Fiscalia, va crear un grup de WhatsApp en el qual era administrador i que tenia com a finalitat l’intercanvi de llibres.

Tanmateix va canviar el nom de l’esmentat grup col·locant una foto explícitament sexual d’un noi i tres noies sota el nom d’Orgia. Així mateix, segons l’escrit d’acusació, va enviar un missatge per Instagram a una de les alumnes: “Estàs molt sexi, qui et va fer la foto i quina llàstima que no pogués ser allà”. També li va enviar una fotografia del que semblava el seu penis a una alumna de 15 anys amb el text “aquí tens el teu regal, l’any que ve més gran si vols”. A una altra també li va fer comentaris del tipus “imagineu-vos si em peséssiu fotos dels vostres pits”, fent-li insinuacions per quedar amb ell a casa seva.

En la seva declaració davant el jutge d’instrucció, va reconèixer que havia enviat aquestes imatges i no es va oposar al seu acomiadament. Va quedar en llibertat amb mesures cautelars i amb una ordre que li prohibia atansar-se a les víctimes del centre. Les víctimes, representades per l’advocat Eric Rubio, van rebutjar rebre algun tipus d’indemnització mentre que l’acusat ha assumit el pagament de les costes judicials.

Fiscalia podria sol·licitar 3 anys per a l’exprofessor del Màrius

La Fiscalia podria sol·licitar fins a tres anys de presó per a l’exprofessor de l’institut Marius Torres acusat d’abusos a una exalumna de 17 anys. El Ministeri Públic considera que hi ha indicis de tocaments a una menor, per la qual cosa podria demanar una pena de fins a tres anys per un delicte d’abusos sexuals a una menor d’edat, però major de 16 anus. El judici es celebrarà pròximament com va publicar ahir el SEGRE.

La víctima va denunciar els fets als Mossos l’agost del 2020 i va assenyalar que l’exprofessor de Filosofia, que va demanar el trasllat a un altre centri, li va tocar els pits amb l’excusa de fer-li un massatge quan la va convidar a casa seua per recollir uns llibres. Després de presentar-se la denúncia una dona de 32 anys va declarar que li havia passat una cosa similar a ella quan tenia 18 anys, però aquests fets estan prescrits.

 

 

Porta Salut al jutjat al querar-se paraplègica per l’epidural del part

Porta Salut al jutjat al querar-se paraplègica per l’epidural del part

Li va causar un hematoma a la medul·la que no van poder operar fins 14 hores després de nàixer la seua filla a l’Arnau. La Generalitat no contesta la seua reclamació

Una veïna de Lleida que va quedar paraplègica per l’epidural durant el part a l’hospital Arnau de Vilanova ha portat el cas als tribunals després que l’Institut Català de la Salut de la Generalitat no hagi respost la reclamació de responsabilitat patrimonial que va presentar fa més de mig any. Carmen Mejía i Rubén Carmona, que es van convertir en pares de la petita Valentina a l’hospital Arnau de Vilanova el 14 de novembre del 2019, han interposat un recurs davant la sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Representats per l’advocat Enric Rubio, reclamen una indemnització de 3,5 milions d’euros pels danys i les seqüeles, que consideren que han estat una “infracció de la conducta professional i un mal funcionament del servei públic d’assistència sanitària”, com va avançar el SEGRE l’octubre passat. Rubio va explicar que “davant del silenci administratiu que hem rebut com a resposta a la reclamació davant del departament de Salut, hem decidit portat el cas als tribunals”.

Carmen Mejía de 37 anys, va quedar paraplègica per la suposada mala aplicació de l’anestèsia epidural que li va causar un hematoma a la medul·la espinal i van trigar més de 14 hores a intervenir-la per aquesta causa. Va ser un part per cesària i Carmen va explicar a aquest diari que “vaig sentir un dolor terrible. No sé què va passar, però hi va haver tres puncions; se’m va adormir gairebé tot el cos. Fins i tot els vaig dir que em queia una galta”.

Al mateix quiròfan, en sentir una forta coïssor dorsal, va sol·licitar a una infermera que agafés la nena, i que li apliquessin una cosa freda a l’esquena perquè li cremava. Un cop a reanimació la dona va comentar a les infermeres que no sentia les cames, però li van dir que era normal per l’anestèsia.

No va ser fins passades les deu del matí, 14 hores després del part, que li van fer una ressonància per, posteriorment, operar-la d’urgència.

“La família, representada per l’advocat Enric Rubio, ha presentat un recurs davant del Tribunal Superior”

El 19 de novembre, quatre dies després, va ser traslladada en helicòpter a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona. “Allà va ser la primera vegada que em van dir que mai no tornaria a caminar”, va lamentar. Per aquesta raó, va ser l’Institut Guttmann, especialitzat en lesions medul·lars, entre el 20 de gener i el 26 de març.

Condemnen a un banc a pagar 408.000 € a una empresa lleidatana

Condemnen a un banc a pagar 408.000 € a una empresa lleidatana

El jutjat de Primera Instància número 2 de Lleida ha condemnat una entitat bancària a pagar 408.678,49 euros a una empresa lleidatana corresponents a un contracte de participacions preferents en determinar que l’entitat va incórrer en “un incompliment contractual greu”.

L’empresa lleidatana, representada per l’advocat Enric Rubio, va presentar una demanda perquè la justícia “declarés nul el contracte de participacions preferents perquè hi havia errors en el consentiment o dol d’omissió en la conducta de l’entitat financera. En els dos casos, a causa de la falta d’informació i informació errònia facilitada per l’entitat sobre la naturalesa, característiques, conseqüència i riscos associats al referit producte.” Per això, sol·licitava una indemnització de 408.678,49 euros per danys i perjudicis. El banc no va contestar a la demanda. El jutge afirma que “s’ha d’analitzar si es va produir una informació clara, comprensible i adequada al client respecte al producte que s’adquiriria”. Una vegada analitzar el cas, el jutge conclou que el banc no ha de presumir que “el client conegui el producte que se li ven sinó el contrari”.

Finalment, el magistrat determina que “després de la prova practicada, entenc que no consta acreditat que la part demandada complís el deure d’informació de la normativa bancària” i que l’empresa lleidatana “va adquirir un producte financer de risc desconeixent-ne les característiques. Això els ha produït una pèrdua”. Per totes aquestes raons, condemna l’entitat bancària a abonar a l’empresa lleidatana 408.678,49 euros més els interessos i els costos judicials. Hi ha la possibilitat de recórrer la sentència davant l’Audiència de Lleida.

El Suprem envia a la presó el caçador que va matar un pagès a l’Urgell

El Suprem envia a la presó el caçador que va matar un pagès a l’Urgell

Confirma la condemna de 4,5 anys per l’homicidi el 2014 a Santa Maria de Montmagastrell. L’agressor s’haurà d’ingressar al ser una sentència ferma.

El Tribunal Suprem ha condemnat a quatre anys i mig de presó el caçador de Sam Just Desvern de 80 anys Francisco Martín, que va matar un pagès de Santa Maria de Montmagastrell (Tàrrega) el desembre de 2014, per la qual cosa la sentència ja és ferma. El Suprem ha desestimat el recurs presentat per l’acusat i ha ratificat la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de fa dos anys que va rebaixar un any la pena imposada per l’Audiència de Lleida, que era de cinc anys i mig, en aplicar l’atenuant molt qualificat de reparació de dany, ja que va indemnitzar els familiars del mort, Ramon Ribera, de 53 anys, representats pels lletrats Daniel Ibars i Enric Rubio, amb 400.000 euros.

La sentència s’ha d’executar per la qual cosa el condemnat haurà d’entrar a la presó, on només va estar ingressat prèviament uns mesos. En ser sentència ferma, ja només li queden dues vies excepcionals per evitar-ho: un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional o un indult. De fet, la mateixa Audiència de Lleida va deixar oberta la possibilitat de sol·licitar l’indult parcial a causa de l’avançada edat del condemnat.

En el recurs davant del Suprem, l’acusat va continuar mantenint que el tret va ser accidental durant un forcejament amb la víctima i no intencionat. S’ha de recordar que el jurat popular el va declarar culpable d’homicidi dolós al considerar provat que va tenir intenció de causar la mort. En aquest sentit, el tribunal ratifica el que van determinar l’audiència de Lleida i el TSJC, i recorda que “les lesions que presentava la víctima eren compatibles amb el tret –a boca canó- procedent d’una arma situada en perpendicular amb el coll de la víctima (…) i no va trobar residus específics de tret –plom, antimoni i bari- al guant de la mà esquerra la víctima, com hauria hagut de quedar necessàriament si hagués estat en contacte amb l’arma en el moment de la detonació”.

A més de la condemna a quatre anys i mig de presó, se li prohibeix anar o residir a la població de Santa Maria de Montmagastrell i aproximar-se o comunicar-se amb la filla o els familiars de la víctima durant set anys.

Detingut un agent de Medi Ambient del Conselh d’Aran per la mort de l’ós Cachou

Detingut un agent de Medi Ambient del Conselh d’Aran per la mort de l’ós Cachou

Se li atribueix un delicte contra la fauna, un altre de revelació de secrets i un tercer de prevaricació. L’acusat, veí de la Val, va declarar ahir a la tarda davant la jutge de Vielha i va negar els fets.Un agent de Medi Ambient del Conselh Generau d’Aran va ser detingut dimecres i va declarar ahir a la tarda davant la jutge per la mort de l’ós Cachou el mes d’abril passat. Va sortir del jutjat de primera instància i instrucció de Vielha en llibertat amb càrrecs. Se li atribueix un delicte contra la fauna; un altre de revelació de secrets, i un tercer de prevaricació. L’acusat, A.M.G., va negar davant la magistrada els fets que se li atribueixen, segons va explicar el seu advocar, Enric Rubio. Hores abans de la declaració, hi va haver un escorcoll al seu habitatge, al municipi de Les.

Aquesta detenció arriba mig any després que el cadàver de l’ós aparegués en un bosc de Les, el passat 9 d’abril. Va ser localitzar gràcies al dispositiu GPS que l’animal portava en un collar per facilitar-ne el seguiment, al tractar-se d’un animal considerat problemàtic (vegeu les claus). Fonts pròximes van puntualitzar que, en aquell moment, l’acusat no treballava per al Conselh Generau. Tanmateix, havia estat anteriorment a la plantilla de l’administració aranesa.

Els anys 2018 i 2019 va formar part de l’equip aranès de suport per a la conservació de l’ós, en el marc del programa Piroslife finançat per la UE. Setmanes després de la mort de Cachou, el passat 27 d’abril, va ocupar el càrrec d’agent auxiliar de Medi Ambient del Conselh Generau com a funcionari interí. Personal vinculat a la gestió de l’ós a la Val tenia accés a les localitzacions del GPS de l’ós Cachou, que es feien públiques amb diversos dies de diferència. El Conselh Generau va limitar les seves declaracions a un comunicat en el qual expressava el seu “respecte al procediment judicial i a la presumpció d’innocència de l’acusat”. Va subratllar el seu esforç a aclarir les causes de la mort de l’ós, a encarregar la necròpsia a la UAB i “posar el cas en mans dels jutjats”. La causa segueix sota secret de sumari després de sis mesos.

L’associació ecologista Ipcena, personada en la causa judicial al costat de Fapas, va celebrar que la investigació del jutjat de Vielha hagi conduït a una detenció. Les dues entitats apreciaven possibles indicis d’enverinament, com el rictus a la boca del cadàver. El portaveu d’Ipcena, Joan Vàzquez, es va mostrar “sorprès” perquè una persona dedicada a la protecció de l’ós estigui acusada de matar un exemplar, va valorar que “no hi hagi sensació d’impunitat” i va apuntar la possibilitat que hi hagi més implicats.

Dos exemplars morts aquest any, però la població creix ja son 65
Tres mesos despès de la mort de Cachou, el cadàver d’un altre ós va aparèixer tirotejat a la regió francesa de l’Arieja, a prop de la frontera amb el Pallars Sobirà. També aquest cas és objecte d’una investigació judicial amb França. Malgrat aquestes baixes, la població d’óssos al Pirineu ha mantingut la tendència a l’alça els últims anys. Una dotzena de nous cadells, així com albiraments d’ossos que s’han afegit al cens de 2019 (vegeu SEGRE del passat dia 11) eleven la població actual a seixanta-cinc exemplars coneguts. Cap d’ells ja no està localitzat a través de dispositius GPS. Goiat ha perdut el que duia, mentre que els de les femelles Sorita i Claverina, alliberades el 2018 al Pirineu oriental, han deixat de funcionar al quedar-se sense bateria. El creixement de la població d’óssos ha anat acompanyat d’un ressorgir del moviment contrari a aquesta espècie als dos costats de la frontera.

Les claus

– Cachou, un ós “problemàtic”
Aquest ós era un dels dos considerats “problemàtics” juntament amb Goiat. Se’ls atribuïa una voracitat inusual i una preferència insòlita pel bestiar equí. Per aquesta raó, aquests dos exemplars portaven collars GPS i se’ls va aplicar mesures d’aversió per intentar modificar la seua conducta. Va ser necessari capturar a Cahou per posar-li el collar, i van substituir el que portava Goiat ja que el que duia des de la seua reintroducció el 2016, es va quedar sense bateria.

Canviar la conducta
El Conselh va recórrer a sorolls i a l’aparició de fungicides en peces de carronya per mirar de modificar la conducta de Goiat i Cachou. Aplicaven així un protocol que, en cas de fracàs, contemplava la possibilitat d’expulsar-los del Pirineu i fins i tot sacrificar-los. Aquesta última possibilitat va arribar a plantejar-se l’any passat.

– Trobat mort el 9 d’abril
Tècnics del Conselh van trobar el cadàver de Cachou  a Les el passat 9 d’abril, després de constatar que el senyal GPS no registrava moviments.

– Investigació oberta
Un primer examen va apuntar a danys per una caiguda a l’espera d’anàlisis toxicològiques, i el jutjat de Vielha va obrir una investigació sota secret de sumari.

Absolts nou acusats de traficar amb drogues

Absolts nou acusats de traficar amb drogues

L’Audiència de Lleida ha absolt nou dels deu acusat de formar part d’una xarxa de tràfic de drogues a Almacelles, Lleida, Balaguer i Tarragona i que van ser jutjats a finals de setembre després que el tribunal va decidir no suspendre’l malgrat excedir l’aforament establert a la sala segons la normativa anti-Covid, com demanaven les defenses.

La Fiscalia demanava penes d’entre 4 i 9 anys per als deu acusats, en funció de la seva participació en l’organització criminal, i va recordar que se’ls va intervenir una gran quantitat de droga: més d’11 quilos de cocaïna, 4 d’heroïna i 22 quilos de marihuana.

Tanmateix, el tribunal absol nou dels deu acusats a l’anul·lar les escoltes telefòniques i considerar que van obtenir de “manera improcedent”. Per tot plegat, només es condemna un dels acusats, al considerar provat que va adquirir droga per al tràfic, a tres anys de presó que se substitueixen per cinc anys d’expulsió d’Espanya.

L’Audiència també va decretar l’excarceració, que es va produir ahir mateix, dels tres homes que es trobaven en presó preventiva des de fa dos anys per aquesta causa. Un d’ells, defensat pel lletrat Enric Rubio, s’enfrontava a vuit anys de presó.

Una lleidatana queda paraplègica per l’epidural del part a l’Arnau de Vilanova

Una lleidatana queda paraplègica per l’epidural del part a l’Arnau de Vilanova

Li va causar un hematoma a la medul·la espinal que no van operar fins a 14 hores després de nàixer la filla. La família reclama 3.5 milions d’euros al departament de Salut pels danys ocasionats.

El 14 de novembre de l’any passat va ser el dia més feliç per als lleidatans Carmen Mejía i Ruben Carmona, que es van convertir en pares de la petita Valentina a l’hospital Arnau de Vilanova. Tanmateix, aquell dia també va començar el pitjor malson per a Carmen de 36 anys, que es va quedar paraplègica per la suposada mala aplicación de l’anestesia epidural, wue li va causar un hematoma a la medul·la espinal i que van tardar més de 14 hores a intervenir d’urgència. La familia, representada per l’advocat Enric Rubio ha presentat una reclamació de responsabilitat patrominial a l’Institut Català de la Salut (ICS) de 3.5 milions d’euros pels danys i seqüèles davant del que consideresn que ha estat una “infracció de la conducta professional i el mal funcionament del servei públic d’assistència sanitària.

Carmen Mejía explica que l’embaràs “va ser perfecte” i el 14 de novembre, quan ja estava de 40 setmanes, “vaig ingresar a l’Arnau i van decidir que em practicarien la cessaria perquè el nadó estava molt amunt”. Ja al quiròfan, li van aplicar l’anestèsia mitjançant una punció. “Vaig sentir un dolor terrible. No sé que va passar però hi va haver tres puncions: se’m va adormir gairebé tot el cos. Fins i tot els vaig dir que em queia una galta”, afegeix. La nena va naixer sense problemes cap a les 19.00 hores. Al mateix quiròfan, al sentir una forta coïssor dorsal, va sol·licitar a una infermera que li agafés la nena i que li apliquessin alguna cosa freda a l’esquena perquè li cremava.
Un cop en reanimació, la dona va comentar a les infemeres que no sentia les cames però li van dir que era normal per l’anestèsia. Tanmateix, van passar les hores i les cames no es despertaven. “Cada mitja hora els deia que no tenia cap sensibilitat”. No va ser fins passades les 10 del matí, 14 hores després del part, quan li van fer una ressonància per, posteriorment, operar d’urgència. “El neuròleg em va explicar que havien netejat la zona de l’esquena on hi havia un hematoma”. Però va seguir igual i no li van oferir cap explicació. El 19 de novembre, quatre dies després, va ser traslladada en helicòpter a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona.
“Allà va ser el primer cop que em van dir que mai tornaria a caminar”, lamenta. Va estar a l’Insititut Guttmann, especialitzat en lesiones medul·lars entre el 20 de gener i el 26 de març. “Alla hi havia un noi que va tenir un accident de trànsit i tenia la mateixa lesió que jo. A ell el van intervenir a les cinc hores i pot caminar ajudat amb una crossa”.

El lletrat de la família afirma que “des que es va produir la cessària amb aplicació d’anestèsia epidural fins que es va adoptar alguna mesura per verificar el motiu de la falta de sensibilitat van transcórrer més de catorze hores, un temps molt prolongat per evitar que la lesió medul·lar fos definitiva”. En tot aquest temps ni l’Arnau de Vilanova ni ningú no m’ha donat una explicació”, assegura la Carmen. Aquest diari es va posar en contacte amb el centre i amb l’ICS a Lleida, que van declinar valorar el cas.

No rep cap tipus d’atenció i sol·licita un habitatge adaptat

Onze mesos després d’haver estat mare, dels quals més de dos se’ls va passar ingressada a l’Institut Guttmann, Carmen Mejía no ha rebut cap tipus d’ajuda mèdica o psicològica. Fins i tot va haver de comprar-se una cadira adaptada per poder banyar-se i que li va costar més de quatre-cents euros. Els familiars també li han aconseguit unes barres per poder incorporar-se i fer una mica d’exercici.

La parella viu en un dúplex però la dona només pot moure’s per la primera planta, que té uns quaranta metres quadrats, i amb prou feines surt al carrer. La seua parella, Rubén Carmona, va anar a la Paeria per sol·licitar un habitatge que s’adapti a aquesta nova situació. “Em van dir que presentés la sol·licitud i que ho estudiarien però, de moment, no ens han dit res”. La seua vida també ha fet un tomb radical ja que és l’encarregat de prestar tota l’assistència i suports necessaris a la seua parella i cuidar la petita. La parella viu aquesta situació amb ràbia i impotència i el seu únic consol és veure com creix la petita Valentina, que el 14 de novembre complirà un any de vida.

Una lleidatana queda paraplègica per l’epidural del part a l’Arnau de Vilanova

Fiscalia acusa a deu suposats narcos en el judici més llarg de l’era Covid19

Fiscalia acusa a deu suposats narcos en el judici més llarg de l’era Covid19

Demana entre 4 i 9 anys de presó i assegura que traficar “era el seu mode de vida”. El judici s’allarga al no acceptar l’Audiència suspendre’l per excés d’aforament. La Fiscalia va mantenir ahir la seua acusació contra deu acusats de tràfic de drogues a Almacelles, Lleida, Balaguer i Tarragona al considerar que van actuar per enriquir-se i ho van convertir en el seu mode de vida. Així es va pronunciar el Ministeri Públic a l’última sessió d’un llarg judici, que va començar dimecres passat i es va allargar un dia més del previst després que l’Audiència de Lleida denegués la petició de les defenses de suspendre la celebració per excedir l’aforament establert  a la sala segons la normativa anti-Covid19.

En l’última sessió, celebrada ahir, també van declarar els acusats, que van negar els fets i es va escoltar part de les intervencions telefòniques als investigats. Segons la Fiscalia, les proves dels guàrdies civils que van detenir els acusats demostren la seua participació en els fets. “Traficaven amb drogues per enriquir-se, en van fer el seu mode de vida i no van actuar perquè la seua addicció els obligués a fer-ho”, va assenyalar el fiscal. Així mateix, va considerar que durant la investigació policial es van respectar els seus drets fonamentals i les proves es van recollir correctament, després que les defenses demanessin anul·lar les intervencions telefòniques al considerar que no es van fer amb garanties.

En les conclusions, la Fiscalia va mantenir la posició inicial de sol·licitar penes d’entre 4 i 9 anys per als seus acusats, en funció de la seua participació en l’organització criminal i va recordar que se’ls va intervenir gran quantitat de droga: més d’11kg de cocaïna, 4 d’heroïna i 220kg de marihuana. Tres dels nou acusats es troben en presó preventiva per aquesta causa.

Per la seua part, les defenses van sol·licitar penes mínimes o l’absolució per als defensats  i van al·legar els problemes d’addicció dels seus representats. En el cas d’un dels acusats que s’enfronta a una petició de presó més elevada, el seu advocat, Enric Rubio, va sol·licitar que en el cas que sigui condemnat se l’interni en un centre psiquiàtric o de deshabituació per la seva addicció a les drogues. El primer dia de judici a la sala hi havia 37 persones, quan l’aforament anti-Covid és de 30. Es va fixar més distancia entre els advocats (que eren 9) i es van fer més aturades.

Absolen dos acusats de no investigar una pallissa

Absolen dos acusats de no investigar una pallissa

Dos mossos jutjats després d’una agressió de policies locals de Vila-seca a un lleidatà. Els demanaven dos anys i mig de presó.

L’Audiència de Tarragona ha absolt l’intendent Jaume Morón, excap dels Mossos al Tarragonès i el sergent lleidatà Xavier Cunillera, acusats d’evitar una investigació contra dos policies locals de Vila-seca que van clavar una pallissa a un veí de Lleida el gener de 2013, que va resultar greument ferit. El tribunal, en el qual un dels tres magistrats ha emès un vot particular, determina que “no ha apreciat una voluntat clara i decidida de no voler investigar els fets”. També asseguren que “no s’entreveu cap motiu o interès dels acusats a ocultar els fets investigats […] ni tampoc s’acredita cap mòbil que hagués pogut induir els acusats a ocultar intencionadament dades rellevants per a la investigació.

La Fiscalia afirmava que van evitar impulsar la investigació i van obviar informacions  clau amb l’objectiu que el jutjat arxivés el cas. Concretament, deia que l’intendent Morón va obligar una cap a deixar la investigació i cedir-la al sergent, que va obviar al jutjat informacions clau.
El Ministeri Públic, que inicialment demanava una condemna de cinc anys de presó pels delictes de falsedat documental del deure de perseguir delictes, va rebaixar la petició a sengles penes de dos anys i mig de presó, ja que va considerar l’atenuant de dilacions indegudes.

El lleidatà Enric Rubio, lletrat de Cunillera, va dir ahir que “estem molt satisfets per què s’ha demostrar la seua innocència després de quatre anys molt durs perquè han estat acusats d’un dels delictes més grans de què es pot acusar un policia com és el de no perseguir delictes”.
Pel que fa al magistrat que ha emès el vot particular, considera que els informes hi va haver “omissions que van haver de ser deliberadament esbiaixades i mogudes per un propòsit d’ocultació de responsabilitats amb la única finalitat de cobrir els agents de la policia local”. Considera que havien d’haver estat condemnats un any i mig de presó i inhabilitats. La sentència pot ser recorreguda davant el Tribunal Superior de Justícia (TSJC).

Polítiques que empobreixen

Polítiques que empobreixen

El passat 29 de maig el Govern estatal, a través d’un Consell de Ministres extraordinari, va aprovar l’Ingrés Mínim Vital (IMV), una mesura inclosa en el pacte de coalició entre PSOE i Unidas Podemos que la crisis del coronavirus ha accelerat. Com va dir el vicepresident segon, Pablo Iglesias, es tracta d’una “prestació no contributiva de la Seguretat Social que garanteix ingressos mínims a qui no els té” o, en altres paraules, també seves: “És una renda garantida a tota Espanya que es considera el mínim prescindible per garantir unes condicions de dignitat”.

El seu import varia en funció de la situació de les llars, influint el nombre de persones que hi visquin, els menors a càrrec, i anirà dels 462€ fins als 1.015€ mensuals i es destruirà en 12 pagues. Podran sol·licitar-ho les persones que l’any anterior hagin tingut uns ingressos per sota de la renta garantida anual, així com aquelles que, en el portem d’any actual, presenten una quantitat inferior a aquest llindar. A més, s’ha fixat un límit referit al patrimoni net sense tenir en compte l’habitatge habitual. Els sol·licitants hauran de tenir entre 23 i 65 anys i comptar almenys amb un any de residència a Espanya. També es podrà demanar a partir dels 18 en cas de tenir un menor a càrrec.

El Govern estima que beneficiarà a unes 850.000 famílies (al voltant de 2,3 milions de persones) i que tindrà un cost de 3.000 milions a l’any. Una de les incògnites és d’on sortiran els diners per a cobrir l’Ingrés Mínim Vital. Al respecte, a ningú se li escapa que els pressupostos públics són finits, així que dependrà dels ingressos disponibles i de la priorització que faci el Govern del conjunt de despeses. És a dir, o s’augmenten els ingressos (ja sigui via impostos o emissió de deute públic) o s’eliminen o posposen altres partides de despeses.

Sense cap mena de dubte, tota mesura que s’adopti per a reduir les taxes de pobresa benvinguda sia, però convé no emportar-se un engany, ja que el Govern no és precisament qui genera principalment la riquesa i el desenvolupament d’un país i menús encara amb mesures de tall populista, sota la perspectiva de reduir pobresa, però que en realitat, poden conduir a fer-la més endèmica, en el sentit de generar un ampli sector de la societat que acabi vivint del subsidi i de les ajudes, sense esforç, il·lusió ni perspectives vitals.

En realitat, qui realment genera riques d’un país són els autònoms i els petits empresaris que no eneten d’hores ni horaris, que ho arrisquen gairebé tot per a posar en marxa o donar continuïtat a aquell projecte empresarial que li roba hores de son i que, a més a més, són els que amb esforç i dedicació, creen els necessaris i imprescindibles llocs de treball que dignifiquen a les persones. El Govern pot adoptar mesures concretes d’estímul per a la econòmica i també crear ajudes concretes i excepcionals, però presentar el anomenat Ingrés Mínim Vital com una mesura de gran abast i calat com ho va fer el vicepresident, no és el que més li convé a una societat amb més de tres milions d’aturats i on els nostres joves universitaris, en la seva gran majoria, han d’emigrar a altres països per poder trobar una feina, pel qual l’Ingrés Mínim Vital, més enllà de ser excepcionalment necessari per tallar la pobresa severa, especialment la infantil, no ha de ser una mesura que acabi per estimular una societat de pobres que depenen, a més a més, del subsidi estatal aprovat i sostingut pels polítics, no sigui que acabem com en altres països amb grans possibilitat econòmiques degut a recursos naturals, però on hi ha un ampli sector de la societat que viu de les ajudes públiques.

Comprés l’anterior, seria bo que el Govern desveli com afrontarà aquest cost que diu que rondarà els 3.000 milions d’euros, pel que, juntament a l’anunci de la mesura, el raonable i convenient, hauria sigut l’anunci de altres mesures que vagin en la línia d’ajudar als autònoms i petites empreses, més enllà dels ERTES que, de moment, els han permès mantenir els llocs de treball. En aquest sentit, no és cap secret que la falta de liquiditat comporta un augment de la morositat. Abans del COVID-19, amb caràcter general, els autònoms i les pimes eren els que més patien els impagaments dels seus proveïdors, sobretot de les grans companyies i de les Administracions Públiques (AA.PP). Segons un estudi dut a terme recentment per la Plataforma Multisectorial contra la Morositat, ara són precisament els autònoms i les PIMES els que no poden afrontar els pagaments segut a la falta de liquiditat derivada de la crisis sanitària. Indubtablement, el tancament dels establiments, la falta d’activitat absoluta des de mitjans de març, el funcionament a ralentí durant aquets dies de desescalada, associat al manteniment de la plantilla, són elements que generen preocupació en les empreses davant un futur molt incert.

Des de la mencionada Plataforma, en les últimes setmanes s’han presentat multitud de propostes per a injectar liquiditat, totes elles sense risc ni cost, ni garanties col·laterals per a les arques públiques i les empreses. Entre d’altres, que el Govern retorni els IVA’s pendents de compensar; que es creï una línia ICO per pagar les factures pendents a interès zero; que s’alliberin part dels 12.000 milions d’euros de romanent que tenen els Ajuntaments retinguts en els comptes per a que paguin als seus proveïdors; que mitjançant un Real Decret Llei s’obligui a les Administracions Públiques i a les grans companyies amb balanços sanejats i capacitat de finançament a liquidar urgentment els pagaments pendents a proveïdors (15.000 milions d’euros en el cas de les AA.PP i 122 milions en les companyies del Mercat Continu); que s’agilitzin els tràmits burocràtics i hi hagi un criteri consensuat únic que permeti a pimes i autònoms facturar els contractes públics paralitzats per la crisis sanitària del coronavirus. Si el Govern posa en marxa aquesta mesura per a agilitzar i assegurar tots els cobraments i els pagaments, s’estaria injectant sàlvia des de l’arrel a tot l’entramat empresarial, generant la necessària cadena de pagaments i la circulació del diners.

En definitiva, durant els últims mesos, com a conseqüència del COVID-19, el Govern ha adoptat moltes mesures per a fer front a una crisis sanitària l’abast de la qual, com en molts altres països del nostre entorn, no havia previst ni de lluny, però li queda moltíssima feina per a fer en la vessant econòmica, sense que l’Ingrés Mínim Vital pugui emmascarar la necessitat d’adoptar mesures que permetin realment fer front al seu cost i generar la confiança necessària per a que es diguin a terme inversions i projectes empresarials que generin autèntica riquesa i llocs de treball, relegant els subsidis a allò que realment han de ser: ajudes limitades en el temps i absolutament excepcionals.

Enric Rubio i Gallart
Advocat – Doctor en Dret

Keep Calm

Keep Calm

Els dispositius electrònics ens donen accés a gairebé tot o això creiem i aquella immediatesa és precisament la seva llaminadura. Ens comuniquem amb qui volem i a l’hora que volem, per més lluny que estigui. Enviem i rebem fotos i vídeos a la velocitat de la llum o ho pengem en qualsevol plataforma per mostrar on hem viatjat o el que som capaços de fer. Ja no hem d’anar al silenciós menjador de cada casa, al que abans hi anaven els nostres pares, per a agafar un d’aquells volums pesadíssims i buscar el significat de tal o qual paraula, la biografia d’un determinat personatge o el mapa d’aquell país llunyà. Avui en dia, aquelles enciclopèdies ni tal sols decoren ja sino que són un vestigi del passat en el que s’hi acumula la pols. Google ens proporciona tot això i ho fa en dècimes de segon. El mateix passa amb el comerç. Qualsevol cosa és possible adquirir-la usant el mòbil, la tablet o l’ordinador personal. En només un parell de dies, unes hores o uns minuts algú desconegut prem el intèrfon i t’ho entrega personalment. És més, l’aplicació corresponent t’informa d’on és la teva comanda i, si és menjar ràpid, si ja està en preparació i el temps estimat que falta per la seva entrega. El dia que la connexió d’internet és dèbil i aquella informació no flueix amb la rapidesa habitual, desesperem.

Ho volem tot ara i tenim accés immediat a tot i no obstant, degut a la globalització i al consumisme, potser formem part de les generacions que, en realitat, més esperen. És un contrasentit, però fem cues al banc o als caixers, al cinema o al teatre, per accedir a un concert o agafar un avió.  Esperem el nostre torn a aquella parada de taxi o al supermercat, ja sigui a la pescateria, carnisseria o al passar per caixa. Qui no recorda les interminables cues que van fer en aquell parc d’atraccions. Això sí, res és comparable a l’espera a la qual ens sotmet l’actual pandèmia del coronavirus que ens obliga a estar confinats a les nostres llars. Per dur que sigui, s’ha de mantenir la calma encara que siguem conscients les terribles conseqüències sanitàries, socials i econòmiques.

Mentrestant i amb ànims d’esmorteir la gravetat de la situació, estem assistint a un cúmul de noves normes que indubtablement són necessàries i imprescindibles per que, lluny d’aportar seguretat jurídica, són fruit de la rapidesa i de la improvisació i la redacció de la qual és més que discutible. El coronavirus ho supera tot i pot entendre’s la monitorització legislativa a la qual assistim. NO obstant, la inicial declaració de l’Estat d’Alarma i els consegüents Reials Decrets, són un bon exemple d’imprecisió i falta de claredat, fruit, de la seva redacció veloç davant de la falta de tota previsió estratègica. Tot i que el seu objectiu és donar resposta concreta a les fatals conseqüències d’aquest tsunami, el seu contingut és bigarrat, contradictori i genera innumerables dubtes que tracten de clarificar-se amb noves normes que corregeixen les dictades tot just unes hores abans. Per descomptat, la crisis generada pel COVID-19 provocarà una allau de procediments als nostres tribunals, però molts d’ells seran també per solucionar les diverses interpretacions, sobre l’abast i concreció de les preteses solucions que anuncien i desenvolupen aquests Reials Decrets dictats ex profeso.

El temps és imparable i els nostres projectes vitals també, per molt que el camí es torci o que passi quelcom imprevist i aterridor com el que estem vivint. L’important és evitar que la desesperació aflori i, amb ella, la pèrdua de capacitat de concentració i reacció. Els vents ferotges ens obliguen a subjectar fort el timó per a mantenir el rumb i capejar el temporal, sense que els nervis i la por ens devorin. Per això, i malgrat tot, keep calm, no ens queda una altra.

Enric Rubio i Gallart
Advocat- Doctor en Dret

Exculpada de la mort d’un nen en unes piscines de Les Borges

Exculpada de la mort d’un nen en unes piscines de Les Borges

Els forenses determinen que el menor de 7 anys, va morir de forma sobtada per una cardiopatia congènita. Arxiven la causa contra una monitora per aquests fets.

El titular del jutjat d’Instrucció número 2 de Lleida ha arxivat la causa penal contra una monitora per la mort de un nen de 7 anys a la piscina del Club Tenis Borges Blanques el 16 d’agost de 2018. En l’auto que acorda del sobreseïment lliure de la causa, el magistrat senyala que no s’aprecia que la monitora investigada cometés cap delicte, com el d’homicidi per imprudència greu pel que estava imputada, ja que, conclou, la mort del menor no va ser per ofegament sino per una insuficiència cardiorespiratòria “amb probabilitat d’origen cardíac”. Segons va explicar ahir el advocat de la monitora investigada, Pau Simarro, els forenses han determinat que el nen va morir a causa d’una cardiopatia congènita i el jutge ha determinat que la seva defensada no va cometre cap delicte ni tampoc cap “acte d’irresponsabilitat”. Simarro va destacar que el auto assenyala que la conducta de la monitora no podria haver evitar la mort del nen, que segons el jutge, es va produir de forma sobtada.

La decisió del jutjat d’instrucció 2 arriba després de que la Fiscalia arxivés en 2018 la causa contra un altre monitor, menor d’edat, al no apreciar delicte. Ambdós monitors treballaven a l’empresa Associació Esportiva Esport Actiu que gestionava un casal esportiu en el que hi participaven deu nens. Enric Rubio, el advocat de l’empresa, va valorar que “s’ha demostrat que l’entitat no va incórrer en cap negligència, que complia amb tots els requisits i que va ser una desgracia aliena a l’activitat esportiva”. La víctima, veí de Els Omellons, va morir el 16 d’agost de 2018 a la piscina del Club de Tennis Borges durant un curset de natació juntament amb 9 menors.

“El nen no va morir ofegat, sino per una cardiopatia, i la conducta de la monitora no podria haver-ho evitat”

El passat mes de setembre, l’Audiència de Lleida va arxivar la causa penal contra 3 socorristes investigades per la mort d’un nen de 6 anys que es va ofegar en les piscines municipals de Tàrrega al juny de 2018. La família de la víctima recorrerà al entendre que hi va haver negligència

La família del nen mort recorrerà al auto del jutjat d’Instrucció 2 de Lleida en front de l’Audiència Provincial al entendre que hi va haver negligència per part dels monitors i del club esportiu. El advocat de la família, Xavier Prats, va assenyalar ahir a aquest diari que mantenen que hi va haver “omissió i deixadesa d’obligacions” dels dos monitors que vigilaven als nens al curset i no es donaven les mesures de seguretat necessàries al centre. Així mateix, va insistir que no hi havia cap responsable de l’empresa que organitzava l’activitat pel que va considerar, “hi va haver una negligència”. L’arxiu de la causa no és ferma i en l’auto el jutge instructor senyala que la família del menor mort pot emprendre les accions civils o administratives que consideri necessàries.

Jutgen dos caps de mossos acusats de no investigar la pallissa a un lleidatà

Jutgen dos caps de mossos acusats de no investigar la pallissa a un lleidatà

Els fets van tenir lloc a Vila-seca i un dels inculpats és un sergent de Lleida

L’Audiència de Tarragona va iniciar ahir el judici contra l’intendent Jaume Morón, excap dels Mossos al Tarragonès, i el sergent lleidatà Xavier Cunillera, acusats d’evitar una investigació contra dos policies locals, de Vila-seca, que van clavar una pallissa a un veí de Lleida el gener del 2013. La Fiscalia afirma que els acusats van evitar impulsar la investigació i van obviar informacions clau amb l’objectiu que el jutjat arxivés el cas, per la qual cosa demana una condemna de cinc anys de presó, set d’inhabilitació i 7.200 euros de multa pels delictes d’omissió del deure de perseguir delictes i falsedat documental. En canvi, les defenses sol·liciten l’absolució. Enric Rubio, lletrat de Cunillera, va assegurar ahir a aquest diari que “van actuar correctament i neguen qualsevol negligència”. Està previst que els dos acusats declarin demà.

Ahir va declarar la cap que va iniciar la investigació de la pallissa. Va explicar que les gestions que feia les traslladava al sergent Cunillera, el seu superior, per mantenir-lo informat. Segons va declarar, el sergent li va demanar reunir-se amb l’intendent que, segons la seua versió, li va demanar que revelés la identitat de l’informador (un policia local). Ella va dir que s’hi va negar adduint que “el posava en perill i partia de la confiança d’aquesta font”, i va afegir que la “tancaven sistemàticament” per parlar del cas. Finalment, la cap va deixar el cas en mans del sergent. Fiscalia diu que Cunillera i Morón van actuar sabent que, amb les poques dades aportades, el cas s’arxivaria, com va succeir.

Condemnats a tornar 304.242€ per cases que no es van fer a Almacelles

Condemnats a tornar 304.242€ per cases que no es van fer a Almacelles

Dos bancs, a les sis famílies afectades

El Tribunal Suprem ha condemnat el BBVA i el Banc Sabadell a retornar 304.242 euros a sis famílies que van avançar aquesta quantitat en total per la compra de sis cases adossades a Almacelles que mai es van arribar a construir. Les famílies afectades van avançar diferents quantitats a la promotora, Habitatges Roure-Arnó, entre els anys 2005 i 2006 com a avançament per a la construcció de les adossades en un solar entre els carrers Àngel Guimerà i la carretera de Sucs. Tanmateix, la constructora va fer un concurs voluntari de creditors.

Les famílies afectades, representades pel lletrat Enric Rubio, del despatx Rubio Advocats, van iniciar una batalla judicial contra Caixa Penedès (després Banc Sabadell) i Caixa Catalunya (després BBVA), les entitats que eren darrere de l’operació, al considerar que no van exigir a la promotora-constructora un aval o una assegurança que garantís el retorn dels diners en cas de no poder entregar-se els habitatges. El jutjat de Primera Instància 4 de Lleida va desestimar la demanda el 2015 i, posteriorment, l’Audiència de Lleida només la va estimar parcialment. Les famílies van recórrer a la sala civil del Tribunal Suprem, que ara els ha donat la raó. El Suprem considera que els dos bancs “coneixien o havien de conèixer que al compte del promotor s’estaven fent ingressos dels afectats per comprar les cases, ja que era la mateixa en què es pagava el préstec hipotecari concedit per a la promoció d’habitatges”. D’aquesta manera, l’alt tribunal conclou que “és procedent estimar la responsabilitat per la restitució de totes les quantitats que els compradors van ingressar”. El Banc Sabadell ha de retornar 152.698,12 euros i el BBVA, 151.544 euros.

Dos empresaris pagaran 420.000 euros per la mort d’un lleidatà

Dos empresaris pagaran 420.000 euros per la mort d’un lleidatà

Accepten sengles condemnes de cinc mesos de presó // L’empleat, de 29 anys i veí de Lleida, va morir per culpa de l’impacte d’una pala de càrrega a Esplús.

 

El Jutjat Penal número 2 d’Osca ha condemnat a sengles penes de cinc mesos de presó dos empresaris per l’accident laboral mortal d’un veí de Lleida el 25 de maig del 2016 a Esplús a causa de l’impacte d’una pala de càrrega. Els dos condemnats també pagaran una indemnització de 420.000 euros als familiars de la víctima, representats pel lletrat Enric Rubio, com a autors d’un delicte social en concurs amb un delicte d’homicidi per imprudència greu.

Va ser un judici per conformitat que es va celebrar després de l’acord entre la Fiscalia, la defensa i l’acusació particular i també es va acordar la suspensió de la pena de presó per un període de 2 anys amb la condició que no delinqueixin en l’esmentat termini i abonin la suma fixada en concepte de responsabilitat civil.

L’accident es va produir cap a les 14.00 hores en una finca d’Esplús quan l’empleat treballava amb una pala carregadora i va comprovar que perdia oli del sistema hidràulic del braç carregador. L’home va procedir a reparar l’avaria parant la pala amb la cullera aixecada i col·locant-se a sota. Va sol·licitar l’ajuda d’un altre empleat per canviar el maneguí que degotava i, a l’afluixar una femella, el maneguí va saltar i va deixar el circuit sense oli, “la qual cosa va produir la caiguda automàtica de la cullera sobre el treballador”, segons consta en la sentència.

Per tot això, la jutgessa, amb la conformitat de les parts, ha determinat que “l’accident es va produir per no seguir les instruccions del fabricant en les tasques de manteniment, a l’haver realitzat treballs de reparació sota la cullera de la pala suspesa, sense haver assegurat els braços sobre un suport ni accionat un sistema de bloqueig del bastidor d’elevació”.

Així, els dos empresaris han estat condemnats a 5 mesos de presó i al pagament de 420.000 euros en concepte de responsabilitat civil.

Notícia Diari El Segre

(Cliqueu a la imatge per fer-la més gran)

Arxiven la causa contra la cúpula dels Mossos de Lleida per l’1-O

Arxiven la causa contra la cúpula dels Mossos de Lleida per l’1-O

La va obrir d’ofici un jutge el dia del referèndum i investigava al comissari Monclús i a tres comandaments per suposada inacció. S’ha sobresegut perquè no hi ha delicte.

El jutjat d’Instrucció 4 de Lleida ha acordat el “sobreseïment provisional i l’arxiu” de les diligències penals contra la cúpula dels Mossos d’Esquadra de Lleida en la causa oberta per l’1-O. Quatre comandaments, entre ells el comissari Monclús eren investigats pels suposats delictes de desobediència, revelació de secrets i falsedat documental. Es tracta del mateix cas que l’Audiència Nacional ja va rebutjar assumir al considerar que els investigats tampoc havien incorregut en un delicte de sedició, pel que la magistrada Carmen Lamela ho va retornar al jutjat d’Instrucció 4, que després d’analitzar-ho, ha decidit arxivar-ho provisionalment.

El jutjat, que va iniciar la causa d’ofici el mateix dia del referèndum, investigava si pe part de la cúpula policial va existir “una deliberada actitud passiva, planificant un servei que semblés el compliment de les ordres judicials però clarament insuficients, per al compliment de les ordres judicials però clarament insuficients per al compliment efectiu de les mateixes, així com una actitud proactiva afavoridora de la realització de la consulta”. Per a la Guardia Civil, encarregada de les diligències, “haurien desobeït les ordres del TSJC” i “van col·laborar de forma activa en la celebració del referèndum il·legal, servint les seves dotacions per a identificar i desvel·lar la posició de la resta de cossos i donar auxili a les associacions civils”.  No obstant, el jutge determina que “es van mobilitzar tots els efectius disponibles (608) i es van posar a disposició del compliment del pla operatiu”, que que no s’ha acreditat cap indici de que els investigats tinguessin poder de direcció o control sobre el dispositiu plantejat o executessin alguna ordre” i que no es van falsificar actes. El jutge conclou que el conjunt de d’indicis “no permeten la seva subsumpció en els investigats, pel que procedeix el sobre sobreseïment provisional”. Un dels advocats dels comandaments policials, Enric Rubio, es va mostrar satisfet “perquè el jutge ha cregut la versió que sempre han mantingut els investigats”.

Condemna de 60.000 euros per titllar una empresa de morosa sense ser-ho

El jutjat de primera instància número 8 de Lleida ha condemnat el Banc Mare Nostrum (ara Bankia) i a Experian Bureau de Crédito a indemnitzar amb 60.000 euros una corredoria d’assegurances de Lleida per haver vulnerat el seu dret a l’honor “causant un menyscapte greu en el prestigi professional” a l’haver-la inclòs de manera indeguda i reiterada, durant sis anys, en un fitxer de morositat. La magistrada ha estimat la demanda d’una empresa de Lleida, representada per l’advocat Enric Rubio, que denunciava la inclusió indeguda de les seues dades en un fitxer de morosos, concretament, al registre de solvència patrimonial Badexcug, partint de dades errònies des de l’agost del 2011 almenys fins al juny del 2017.

Concretament, el fitxer Badexcug va mantenir la firma com a morosa fins en vuit ocasions durant aquest període i publicava l’erroni deute amb el concepte “assegurança”, la qual cosa li va provocar dificultats a l’hora de finançar-se per realitzar la seua activitat econòmica. L’empresa va informar en reiterades ocasions a les demandades que s’estava incorrent en un error, de manera que demanava la cancel·lació com a morosa. La titular del jutjat de primera instància número 8 determina que “la inclusió es va realitzar de forma constant i prolongada malgrat les contínues peticions de cancel·lació, justificades d’acord amb la llei perquè es procedís a donar de baixa les dades”. La magistrada afegeix, entre altres motius, que les demandades “no van atendre al requeriment sense que hagin acreditat que en el dia d’avui les dades estan cancel·lades”.

La jutge també afirma que va ser “molt perjudicial per a la seua imatge [la de la corredoria d’assegurances] constar com a morosa amb el concepte assegurança”. Per tant, la conducta dels codemandats constitueix “una intromissió il·legítima a l’honor i al prestigi professional, perquè la seua inclusió a l’Asnef era totalment injustificada”.

La jutge qualifica de “negligent” l’actuació de les demandades

La jutge sentencia que Banc Mare Nostrum i Experian Bureau de Crédito van tenir un procedir “negligent” amb els requeriments de l’empresa lleidatana afectada. La magistrada informa que la firma és al fitxer des del 2011 fins a la data “ja que no consta que s’hagi produït la cancel·lació actualment […], cosa que representa un fet gravíssim, amb deixadesa i falta de diligència”, per no haver atès les peticions de rectificació i cancel·lació.

A dia d’avui, la sentència no és ferma i es pot recórrer.

Els clients hauran d’assumir el pagament de l’Impost sobre les hipoteques

Els clients hauran d’assumir el pagament de l’Impost sobre les hipoteques

El Ple de la Sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Suprem ha decidit aquest dimarts per 15 vots a favor i 13 en contra que són els clients els que han d’assumir el pagament de l’Impost sobre Actes Jurídics Documentats -impost sobre les hipoteques-.

Només dues setmanes després de la coneguda sentencia de 16/10/2018, el Tribunal Suprem es desdiu del criteri recentment fixat i torna a la seva anterior doctrina favorable a les entitats bancàries, en virtut de la qual, el subjecte passiu de l’Impost d’Actes Jurídics Documentats (i, per tant, l’obligat al seu pagament) en els préstecs hipotecaris és el prestatari o consumidor.

Rectificació- El Tribunal recula i modifica la seva decisió

Rectificació- El Tribunal recula i modifica la seva decisió

En relació a l’última notícia que vàrem publicar, us informem que el mateix divendres 19/10/2018, el Tribunal Suprem va recular i va anunciar que revisaria la decisió sobre qui ha de pagar l’Impost sobre Actes Jurídics Documentats (el prestamista o el prestatari) en la formalització dels préstecs hipotecaris per l’enorme “repercussió econòmica i social” que aquesta implicava. Possiblement, aquesta revisió es produeixi durant aquesta setmana, de manera que estarem atents a la segona resolució que es dicti al respecte i procedirem a informar-vos de la mateixa tan bon punt la coneguem.

El Tribunal Suprem canvia de criteri

El Tribunal Suprem canvia de criteri

És el Banc i no el client qui ha de pagar l’Impost sobre Actes Jurídics Documentats en els préstecs hipotecaris.

El passat 16/10/2018 la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Suprem va dictar Sentència mitjançant la qual conclou que és el prestamista (és a dir, l’entitat financera) qui ha de córrer amb el cost de l’Impost sobre Actes Jurídics Documentats en les escriptures públiques de préstec amb garantia hipotecaria i no el prestatari (consumidor). En aquest cas, els Magistrats entenen que el negoci objecte d’inscripció és la hipoteca i que l’únic interessat en l’elevació a escriptura pública i ulterior inscripció d’aquell negoci és el Banc.

El Fallo de la Sentència modifica la jurisprudència anterior del Tribunal Suprem que interpreta el Text Refós de la Llei de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats i el seu Reglament, fins al punt que anul·la l’article 68.2 del Reglament, que establia que el prestatari és el subjecte passiu de l’impost, a l’entendre que és contrari a la Llei.

Polèmica per la regulació de 112 patis interiors i el seu us comercial

Polèmica per la regulació de 112 patis interiors i el seu us comercial

El nou POUM preveu regular 112 patis centrals d’illes d’habitatges al Clot de les Granotes i Pardinyes per reconvertir-los en zones verdes, mesura que ha suposat un allau d’al·legacions per part dels petits comerciants, ja que aquesta mesura comportaria que molts baixos comercials haguessin de limitar la superfície.

Un conjunt de nou ciutadans van presentar una al·legació conjunta, i són representats per l’advocat Enric Rubio, que al·lega que aquesta mesura provocaria un impacte comercial, social i econòmic de gran magnitud.

L’al·legació presentada assegura que en alguns casos, aquestes zones verdes seran inviables per la falta de llum solar a més a més, en altres ciutats com Barcelona o Berlin, on aquests projectes han prosperat després de que un estudi justifiques la seva implementació. En el cas de Lleida no ha sigut així.

Primera condemna de l’Audiència per clàusules sol amb empreses

Primera condemna de l’Audiència per clàusules sol amb empreses

Obliguen a un Banc a retornar 20.000€ a una promotora per falta d’informació

L’Audiència Provincial de Lleida ha dictat la primera sentència condemnatòria pel qual anul·la una clàusula sol continguda en un préstec hipotecari subscrit per una promotora Inmobiliaria, obligant al Banc a retornar les mateixes quantitats abonades fins la data i per l’aplicació de la citada clàusula sol.

L’empresa, defensada per l’advocat Enric Rubio va recórrer la Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instancia nº5 de Lleida (que inicialment va desestimar la demanda) davant de l’Audiència Provincial de Lleida, al considerar que en cap moment s’havia informat a l’empresari de l’existència de la clàusula sol continguda en l’esmentat préstec, infringint d’aquesta forma la bona fe contractual.

L’Audiència Provincial de Barcelona dona la raó a un empresari de Sabadell

L’Audiència Provincial de Barcelona dona la raó a un empresari de Sabadell

No haurà de satisfer cap compensació ni prestació a la seva ex-dona amb motiu del divorci

La Secció 18ª de l’Audiència Provincial de Barcelona ha dictat, recentment, una sentència, per la qual desestima el recurs d’apel·lació interposat per l’ex-dona d’un empresari de Sabadell. En concret, mitjançant el referit recurs, l’ex-dona reclamava que se li reconegués una compensació econòmica per raó del treball per un import de 350.000 €, a càrrec del seu ex-marit, a l’haver treballat per ell amb una retribució insuficient per les tasques que realitzava.

Malgrat l’ex-marit ostenta fins a 15 centres de perruqueria en tot el territori nacional, l’Audiència valora i quantifica el patrimoni d’ambdós cònjuges, conformat, majoritàriament, per un conjunt immobiliari ubicat a la ciutat de Lleida, i considera que les atribucions patrimonials realitzades a favor de l’esposa, al llarg del matrimoni, superen amb escreix qualsevol diferència patrimonial que hi pugui haver entre les dues parts, per la qual cosa conclou que no li correspon percebre cap import en concepte de compensació econòmica per raó del treball.

A més, l’Audiència Provincial de Barcelona estima el recurs d’apel·lació interposat per l’empresari, representat per l’Advocat Enric Rubio, ja que considera que el divorci no va provocar cap desequilibri econòmic entre les parts, per la qual cosa deixa sense efecte la prestació econòmica que el Jutjat de Primera Instància nº 8 de Sabadell li va reconèixer en primera instància per un import de 1.200 € mensuals durant 3 anys.

El bibliotecari de l’Institut Samuel Gili i Gaya de Lleida acomiadat per enviar fotos eròtiques a alumnes

El bibliotecari de l’Institut Samuel Gili i Gaya de Lleida acomiadat per enviar fotos eròtiques a alumnes

Alumnes de l’Institut Samuel Gili i Gaya de Lleida van declarar davant el Jutge d’Instrucció que el bibliotecari del centre els va enviar fotografies eròtiques. El monitor va reconèixer els fets i va ser acomiadat. Està en llibertat provisional amb càrrecs i té prohibit apropar-se al centre.

El monitor va ser contractat per l’AMPA i feia 12 anys que treballava a l’institut. L’associació de pares i mares, representada per advocat Enric Rubio, es va personar en la causa.

Les estudiants van denunciar el cas amb l’objectiu d’evitar que es produeixin més assetjaments d’aquest tipus.

El Tribunal Suprem veta la possibilitat de litigar al consumidor

El Tribunal Suprem veta la possibilitat de litigar al consumidor

Dimecres passat, 11 de abril de 2018, el Tribunal Suprem va dictar Sentència estimant el Recurs de cassació interposat per l’entitat financera IBERCAJA BANCO, S.A.U. contra la Sentència dictada el 13/12/2016 per l’Audiència Provincial de Saragossa, que havia declarat la nul·litat de la clàusula sòl i la seva posterior novació mitjançant un contracte privat subscrit entre el client i la referida entitat financera.

En aquesta resolució, l’Alt Tribunal ha atorgat plena validesa al contracte privat que fou subscrit entre les parts (entitat financera i consumidor) mitjançant el qual es va procedir a rebaixar la clàusula sòl que conté la hipoteca a canvi que el client renunciés a emprendre accions legals contra l’entitat.

Tot i que les clàusules sòl no són il·lícites, sí es consideren abusives i, per tant, nul·les, quan han estat incorporades en l’escriptura de préstec hipotecari sense que el Banc hagi informat adequadament al client, incomplint el seu deure d’informació i de transparència envers ell. En el cas esmentat d’IBERCAJA, el Tribunal Suprem ha considerat que ambdues parts van estar conformes en subscriure aquell pacte privat, fins al punt que el client era coneixedor i conscient del mateix, concloent que atès que el Banc va complir adequadament el seu deure d’informació i transparència, el pacte privat subscrit resulta vàlid a tots els efectes.

Llei de Segona Oportunitat

Llei de Segona Oportunitat

Tens deutes i no pots pagar? Allibera’t dels deutes que t’ensorren

Et trobes en alguna d’aquestes situacions?

  • No puc pagar la hipoteca i el banc no accepta cap ajust de les quotes.
  • La meva situació econòmica ha empitjorat i no tinc ingressos suficients per fer front als deutes.
  • M’he separat, la meva parella no fa front a part dels crèdits en comú i em reclamen el 100% dels deutes.
  • La meva empresa va fer fallida i ara em reclamen tots els deutes.
  • Sóc avalista d’un préstec i el deutor principal no paga.

Contacta amb nosaltres, tenim la solució. Tens dret a una SEGONA OPORTUNITAT.

Truca’ns al telèfon 973 23 10 21 i t’ informarem!

El Tribunal Suprem unifica doctrina en matèria de pensió de viduïtat en persones separades o divorciades

El Tribunal Suprem unifica doctrina en matèria de pensió de viduïtat en persones separades o divorciades

Recentment, el Tribunal Suprem ha unificat doctrina en matèria de pensió de viduïtat en persones separades o divorciades. Es tracta de la Sentència número 895/2017, de 15 de novembre de 2017, que analitza els requisits legals per tal que una persona separada o divorciada judicialment pugui percebre la pensió de viduïtat de la Seguretat Social en cas de mort de qui va ser el seu cònjuge.

Segons estableix la Llei General de la Seguretat Social, per tal que les persones separades o divorciades puguin percebre una pensió de viduïtat és necessari que tinguessin reconeguda una pensió compensatòria. La discussió se suscita en torn a aquells casos en què no hi ha fixada una prestació d’execució continuada i periòdica, sinó que és de pagament únic.

Finalment, el Tribunal Suprem ha resolt que una pensió en modalitat de pagament únic no es pot considerar una pensió compensatòria, perquè no és una prestació duradora i successiva, d’execució continuada i periòdica, sinó una prestació única a satisfer en una sola vegada i en un temps predeterminat.

La conseqüència d’aquesta doctrina és que les prestacions de pagament únic, com que no es poden considerar pensions compensatòries, impedeixen l’accés a la pensió de viduïtat. Aquesta qüestió caldrà tenir-la molt en compte en el moment en què sorgeixi la crisi matrimonial, doncs a l’hora de pactar les concretes atribucions patrimonials s’haurà de valorar com afectarien a una eventual pensió de viduïtat, en especial, per al cònjuge més perjudicat econòmicament per la ruptura.

Bones Festes!

Bones Festes!

Tot l’equip de Rubio Advocats us desitja un Bon Nadal i un 2018 ple d’éxits!

Cinc anys i mig per al caçador que va matar un agricultor de Tàrrega

Cinc anys i mig per al caçador que va matar un agricultor de Tàrrega

Durant els dies 24 a 29 de novembre es van celebrar les sessions del judici oral arran de la mort d’un pagès a mans d’un caçador a Santa Maria de Montmagastrell. Rubio Advocats defensava els interessos dels germans de la víctima i finalment es va sol·licitar que l’acusat fos condemnat com autor criminalment responsable d’un delicte d’homicidi dolós.

Al llarg del judici, l’acusat va mantenir que el tret s’havia produït accidentalment, durant un forcejament amb la víctima. No obstant, finalment el Jurat va considerar que aquesta versió era insostenible i en data 1/12/2017 va emetre veredicte de culpabilitat. L’Audiència Provincial de Lleida ha dictat Sentència condemnant l’acusat a 5 anys i 6 mesos de presó, aplicant l’agreujant d’abús de superioritat i l’atenuant molt qualificada de reparació del dany, doncs abans del judici va fer front a les indemnitzacions a la filla i als tres germans de la víctima.

Si vols més informació fes click aquí.

Judici contra un caçador que va matar un agricultor a Tàrrega

Judici contra un caçador que va matar un agricultor a Tàrrega

Avui comença el judici arran de la mort d’un home a Santa Maria de Montmagastrell, presumptament a mans d’un caçador. Rubio Advocats representa als germans de la víctima i, acusa per la comissió d’un delicte d’assassinat. El judici està previst que duri fins al dijous dia 30.

Un matrimoni és acusat de posar claus en un camí

Un matrimoni és acusat de posar claus en un camí

Rubio Advocats ha actuat com acusació particular en un cas on s’acusava a un matrimoni d’haver provocat més de 130 punxades als veïns del camí on vivien els acusats.

Un matrimoni és acusat de col·locar claus i agulles en un camí en reiterades ocasions causant fins a 130 punxades als seus veïns, entre el gener de 2014 i l’octubre de 2015. Tot i la negativa dels acusats, la Fiscalia va provar els fets i va demanar acusació per delictes continuats de danys amb un pagament de 10.800€, a més a més d’indemnitzar amb 3.800€ més els denunciants, representats per Enric Rubio que demana que la multa s’elevi a 21.600€.

Un banc és condemnat a tornar 120.000€ a una corredoria lleidatana

Un banc és condemnat a tornar 120.000€ a una corredoria lleidatana

El Tribunal Suprem ha condemnat la Caixa d’Estalvis del Penedès, actualment Banc Mare Nostrum, a tornar a una corredoria d’assegurances de Lleida 120.000€ a l’anul·lar dos contractes bancaris tipus swaps.

El swap és un producte financer adherit a una hipoteca o crèdit que els bancs oferien com una mena d’assegurança antipujada del tipus d’interès. Si l’interès pujava i sobrepassava l’import establert, el banc tornava els diners al client, ara bé, si el que passava era a l’inrevés, el client havia de retornar els diners al banc.

Quatre lleidatans porten al Banc Popular als tribunals per 280.000 en accions

Quatre lleidatans porten al Banc Popular als tribunals per 280.000 en accions

El passat dimecres 7 de juny el banc Santander va comprar per només 1€ el Banc Popular arran de la fallida de l’entitat. Aquesta operació financera ha suposat la pèrdua del 100% de la inversió ja que les accions del Banc Popular han deixat de tenir valor a l’haver estat donades de baixa.

Arran de la fallida, almenys 4 lleidatans presentaran demandes al jutjat contra el Banc Popular per intentar recuperar els 280.000€ que havien invertit en accions i que han perdut.

Demanen 3 anys de presó i multa de 2 milions d’euros a un constructor

Demanen 3 anys de presó i multa de 2 milions d’euros a un constructor

La Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat acusen de frau fiscal a un constructor lleidatà i demanen una condemna de 3 anys de presó i la imposició d’una multa de 2 milions i mig d’euros, al considerar que havia eludit el pagament de 526.000 € l’any 2009.

L’acusat va negar que hagués eludit el pagament, tot indicant que, davant la situació econòmica de la seva empresa, va fer el que li va obligar Caixa Sabadell, amb la que tenia un deute per la construcción d’una promoció de 40 habitatges.

La defensa, representada per l’advocat Enric Rubio, va sol·licitar l’absolució al considerar que el constructor en cap moment va tenir la finalitat i intenció de defraudar, ja que mai va poder disposar dels diners atès que Caixa Sabadell els va destinar a saldar el deute i pagar la constructora.

Condemnen un Banc a tornar 55.000 euros

Condemnen un Banc a tornar 55.000 euros

 

El Jutjat de Primera Instància núm. 8 de Lleida ha condemnat TARGOBANK (anteriorment Banc Popular) a tornar 55.000 euros a una octogenària després de declarar la nul·litat de dos ordres de compra de bons subordinats convertits en accions del Banc. La Jutge ha estimat la demanda presentada per la dona, representada per l’Advocat Enric Rubio, al considerar, entre altres aspectes, que hi va haver un vici de nul·litat en el consentiment (defectes i errors en el procés d’adquisició d’aquests bons), ja que no es va realitzar un estudi detallat del perfil de la clienta com a inversora ni se la va informar degudament del producte i dels riscos que suposava la seva adquisició. Concretament, afirma que “hi va haver un error essencial excusable en l’adquisició del producte i, per tant, s’estima la nul·litat del contracte”. El Banc Popular va emetre l’any 2009 uns bons convertibles en accions del mateix Banc amb l’objectiu d’obtenir un mínim de liquiditat. Per fer atractiva aquesta emissió va prometre una remuneració d’un 7% però no va informar degudament els seus clients dels elevats riscos de l’operació, que van provocar posteriorment importants pèrdues als clients amb els diners que havien invertit.

En aquest cas, la Jutge afirma que “ha quedat acreditat que un producte tan específic com el present no el va sol·licitar la clienta, sinó que li va oferir l’entitat bancària”. La titular del Jutjat de Primera Instància núm. 8 de Lleida també afegeix que “no se li va prestar la informació precontractual amb prou antel·lació perquè pogués analitzar-la”. El Jutjat recorda que l’entitat “va incomplir els seus deures d’informació i diligència, ja que va oferir un producte amb un nivell de risc no adequat, tenint en compte la resta de les seves inversions, ja que no s’ajustava als altres productes que tenia i no consta que la demandada s’assegurés de tenir aquesta informació al subscriure el producte”.

Condemnen un Banc per vendre un producte tòxic

Condemnen un Banc per vendre un producte tòxic

Ha de retornar a un client els 15.480 euros que va perdre per no haver-lo informat correctament.

L’Audiència Provincial de Lleida ha condemnat DEUTSCHE BANK a retornar a un client els 15.480 euros més els interessos que va perdre arran de l’adquisició d’un producte financer tòxic. El Tribunal ha revocat la sentència que va absoldre inicialment l’entitat i ha estimat el recurs presentat pel demandant, representat per l’Advocat Enric Rubio, al considerar que el Banc no el va informar correctament dels riscos que comportava el producte financer que estava adquirint.

El demandant va adquirir l’any 2007 unes accions d’un valor denominat twin win (doble oportunitat). Es tracta d’un producte estructurat i vinculat a índexs borsaris que, en cas del descens d’aquests, representen pèrdues per a l’inversor, per la qual cosa, segons l’Audiència Provincial, “el que s’estava fent era una aposta”. En aquest tipus de casos, el Tribunal considera que qualsevol client “ha de conèixer com està previst que puguin evolucionar cada un dels índexs (…) i no consta, tanmateix, que al demandant se li hagués fet ni el més mínim comentari respecte de la possible evolució”, per la qual cosa la informació que se li va donar va ser “insuficient”.

Així mateix, afegeix que els empleats del Banc van oferir al client “una alta rendibilitat i l’existència d’una barrera de protecció, la qual cosa, sense cap mena de dubte, va influir de manera decidida perquè prestés al seu consentiment en la seva adquisició”.

D’aquesta forma, el Tribunal obliga el Banc a retornar-li els diners de la inversió.

Condemnen Bankia a indemnitzar una parella per un pis inacabat

Condemnen Bankia a indemnitzar una parella per un pis inacabat

El Jutjat de Primera Instància 1 de Lleida ha condemnat l’entitat financera BANKIA a indemnitzar un matrimoni que havia adquirit un pis en construcció a Vilanova de la Barca. La parella, defensada per l’advocat Enric Rubio, havia lliurat a la constructora 29.000 € i aquesta els havia dipositat en un compte. La constructora va quedar inactiva i va fer fallida, de manera que no va poder entregar el pis ni tampoc retornar els diners.

El Jutge, basant-se en una llei de l’any 1968, considera que BANKIA va incomplir la seva obligació legal d’exigir una assegurança o aval per tal de garantir el retorn dels diners que els compradors havien entregat a compte, cas que l’obra, per qualsevol motiu, no finalitzés. En aquest sentit, al judici va quedar acreditat que l’entitat sabia que els compradors ingressaven en el seu compte quantitats en concepte d’entregues a compte, fins al punt que finançava la promoció i per poder desemborsar tot el finançament era necessari que la promotora acredités vendes sobre plànol.

Necessites un advocat a Lleida?

Necessites un advocat a Lleida?

Advocat a Lleida

Si busques un advocat a Lleida per exercir els teus drets o, simplement, per informar-te sobre una qüestió legal, has de saber que existeixen professionals molt ben qualificats per cobrir les teves necessitats. No obstant, si no has estat mai en un bufet d’advocats, és necessari que coneguis alguns aspectes de la seva professió per poder prendre la millor decisió a l’hora d’escollir el professional que et defensi.

Pregunta abans de concertar la primera visita

Abans de concertar la primera visita amb l’advocat, és convenient que preguntis si aquest coneix la matèria o si ha portat algun cas similar al teu, així com també que t’informis sobre la durada i el preu que pot tenir aquesta primera trobada. Així mateix, resulta convenient que preguntis si convé que duguis algun tipus de documentació per realitzar aquesta primera visita, en la que exposaràs la teva problemàtica o els teus dubtes.

Expressa’t sense por amb el teu advocat

Per optimitzar la primera trobada amb l’advocat, convé que, prèviament, t’hagis anotat tots els dubtes i qüestions que vulguis abordar per no deixar-te cap tema sense tractar. Al marge d’aquests aspectes, convé que abordeu les qüestions econòmiques, com els honoraris de l’advocat i dels altres professionals que, en el seu cas, hagin d’intervenir (procurador, perit, notari… etc.), així com la quantia a la que pot ascendir el plet o les costes processals.

La primera visita a un despatx d’advocats

La primera visita entre el client i l’advocat és una presa de contacte en la que s’estableixen les bases d’una relació professional basada en la confiança. El teu advocat està per defensar-te i, per tant, no hi ha cap raó per ometre-li informació o per no explicar-li què penses o què no entens.

Pregunta al teu advocat abans d’actuar en un conflicte

Davant de qualsevol conflicte és molt probable que sorgeixi una situació inesperada i tensa i, precisament, en aquest moment és quan més has de confiar en el què et digui el teu advocat per tal d’evitar que en un futur sorgeixin nous conflictes o perjudiquin els teus interessos.

Aquest lloc web empra cookies per a que vosté tingui la millor experiencia d’usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l’acceptació de les mencionades cookies i l’aceptació de la nostra política de cookies, faci click a l’enllaç per a una major información a plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies